Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt

🔥+ Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt 02 Jun 2020 Complete plans for an automatic watering system for your indoor cannabis grow. Everything you need to set up a drip system for your grow room or tent.In later steps we'll secure it to the container. Set up the water lines inside the grow room. We recommend that you set up 3 drippers around the soil and at about ...

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt ... three barns, a large shed, and 100 acres of land, 75 of which were woodlot. ... He had felled and skidded; he still got his firewood from his own rough land with his ... an old Ford tractor, and a two-wheeled cart that held a quarter of a cord. ... Of course it had to be a timber frame building — I was, after all, a scholar of the ...

Lean To Storage Shed Plans Free

Sunday, July 8, 2018

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Umrah DIY 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


DrChef DIY UMRAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah , kali for 1 last update 2020/06/02 ini nak share pengalaman DrChef mengerjakan umrah DIY.Alhamdulillah , kali ini nak share pengalaman DrChef mengerjakan umrah DIY.
Off course mengerjakan umrah DIY sudah pasti lebih murah dibandingkan mengguna agen.

80% daripada perbelanjaan umrah adalah untuk membeli tiket dan penginapan. Perlu membuat homework dan survey harga tiket kapalterbang dan penginapan. Ini perlu dibuat 6 bulan sebelum tarikh penerbangan, boleh survey dulu, jangan terus beli.
Kalau banyak kali survey, kita akan jumpa range harga terbaik.

Disini penginapan yang DrChef akan share adalah dengan harga for 1 last update 2020/06/02 berpatutan dan lebih jimat lagi kalau pergi dalam kumpulan 4 orang kerana kebanyakkan hotel di Madinah dan Mekah boleh share lebih dari 2 orang.Disini penginapan yang DrChef akan share adalah dengan harga berpatutan dan lebih jimat lagi kalau pergi dalam kumpulan 4 orang kerana kebanyakkan hotel di Madinah dan Mekah boleh share lebih dari 2 orang.

Kebaikan DIY adalah :
1. Kita tak perlu menunggu ahli rombongan, kita bebas melakukan aktiviti ibadah kita tanpa membuang masa menunggu.
2. Makan dan minum tidak disediakan, jadi bila dan apa yang kita nak makan bergantung kepada kita. Di Madinah banyak fast food yang menjual kebab dan roti. DrChef paling suka jus mangga di Madinah samada fresh atau dalam botol, kedua-duanya sedap.Untuk lebih jimat DrChef cadang beli jus dalam botol besar lebih murah .
Kalua nak jimat lagi bolehlah bawa periuk letrik kecil dan bekal beras. Bawa sambal atau acar buah atau apa- apa menu yang tahan, makan di bilik mesti lagi seronok dan lebih berselera.
3. Kita boleh rancang masa ziarah kita sendiri ikut kelapangan masa. Kalau rasa nak betul- betul ke tempat bersejarah kena buat study tempat yang ingin dikunjungi dan rancang betul-betul itenerary. Lebih baik rujuk blog-blog yang bercerita tentang DIY Umrah. Di sini DrChef akan cerita juga pengalaman DrChef untuk rujukan pembaca dan rujukan DrChef sendiri di masa akan datang.
4. Membeli buah tangan di tempat yang lebih murah jika kita ke pasar penduduk tempatan, ini kena banyak google ye. Nanti DrChef cerita juga pengalaman DrChef bab membeli- belah. DrChef tak banyak shopping sebab tujuan nak fokus pada ibadah. Tapi sempat juga beli jubah dan kurma untuk sendiri dan bawa balik sebagai buah tangan.

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Pembelian tiket kapalterbang:
Kalau nak beli tiket kaparterbang, boleh guna skyscanner Perkara yang perlu diambil perhatian apabila membuat pembelian tiket :
1. tentukan tarikh, masa yang sesuai adalah pertengahan minggu contoh hari selasa atau rabu. Biasanya pertengahan minggu tiket lebih murah.
2. Pilih muticity supaya perjalanan lebih menarik sebab dapat menjejak kaki di negara lain  selain dari bumi Mekah dan Madinah dan pasti lebih murah dari direct flight.
3. Pastikan tiket yang dibeli itu termasuk dengan luggage dan makan. Mana tau ada yang macam Air Asia, naya kelaparan dalam penerbangan dan terpaksa membayar untuk luggage pula hehe.
4.Kalau bolen beli insuran incase tiket penerbangan terlewat atau ada apa2 masalah sepanjang perjalanan kita nanti. Kalau di negara sendiri tak beli insuran masih .
5. Kena pastikan masa dan connecting flight itu sesuai, kalau pakai apps, biasa masa connecting itu memang sudah sesuai.

Perasaan hendak ke tanah suci sangat berlainan dari lawatan ke luar negara sebelum ini. Macam-macam yang DrChef dengar tentang pengalaman orang mengerja haji.Perasaan berdebar, takut dan risau dan seronok bercampur-campur.
Seronok sebab akan melihat Kaabah dengan mata sendiri dan yang paling penting merasai pengalaman solat di hadapan kaabah. Selama ini hanya solat menghadap kiblat.
Takut dan risau sebab memikir adakah sudah bersedia mental dan fizikal untuk menjejak kaki di tanah suci dan mengerja ibadah di sana.
Excited sebab DrChef pergi umrah DIY bersama team yang pernah ke sana.

Penerbangan for 1 last update 2020/06/02 DrChef:Penerbangan DrChef:
mengguna Oman Air

Kuala Lumpur /Muscat,Oman
09:30 Kuala Lumpur
12:15 Muscat Int Airport

connecting flight ke Madinah, Saudi Arab
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for tempoh berhenti di Muscat Int Airport adalah  2 jam 25 minit
Just nice untuk check in ke destinasi seterusnya iaitu Madinah

Muscat,Oman/ Madinah, Saudi Arab
14:40 Muscat Int Airport
16:45 Madinah, Saudi Arab
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Sampai di Madinah terus solat jamak zohor dan Asar di Madinah Airport. Surau di Madinah tiada telekung, so better bawa telekung dalam bag pack, senang nak solat dimana-mana.

Day 1(Madinah):
Madinah Airport :
Solat jamak zohor dan the 1 last update 2020/06/02 asarSolat jamak zohor dan asar
Membeli simcard, DrChef pilih Zain KSA LTE
5G utk 30 hari dengan harga SAR116
Download application Careem

Dari Madinah Airpot ke Hotel  Mawaddah Al Safwa Dari Madinah Airpot ke Hotel  Mawaddah Al Safwa
mengguna careem SAR25
Guna careem pun agak susah juga sebab kebanyakkan pemandu tidak boleh berbahasa Inggeris dan masalah bila nak berkomunikasi.
Kalau ada masa bolehlah belajar perkataan basic dalam Bahasa Arab.

Nasib baik pemandu Careem ini boleh berbahasa Bahasa inggeris sedikit jadi ada     juga sedikit cerita, kalau  tidak sepanjang jalan akan sunyi dan sepi atau hanya        guna bahasa isyarat.

Wow, sampai di hotel, sangat teruja sebab hotel terletak berdekatan dengan masjid
Nabawi. Kami sampai pada waktu maghrib, kelihatan ramai Jemaah sedang menuju ke masjid Nabawi.

Hotel Mawaddah Al Safwa hanya  20 m dari Masjid Nabawi melalui pintu no 15. Pintu ini berdekatan dengan pintu ke kawasan solat muslimat iaitu pintu 16 & 17.

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Hotel ini bersih, kalau ada rezeki untuk berkunjung ke Madinah, DrChef akan menginap di hotel ini lagi.Kawasan sekitar hotel ini ada banyak kedai runcit, kedai pakaian dan fast food.

Day 2:
Sewa bilik selama 4 malam adalah SAR1080
Di madinah kebanyakkan masa dihabis di masjid nabawi.Biasa kami akan ke masjid jam 3:30 pagi dan balik selepas selesai solat dan berdoa di Raudah iaitu selepas     Dhuha.

Kalau nak solat di Raudah, DrChef biasa pergi pada sebelah pagi. Ini dah menjadi rutin DrChef selama berada di Madinah.

Kawasan Raudah :
Memasuki Raudah melalui pintu 25 untuk muslimat. Pintu no. 25 ini dibuka pada wanita jam 7 pagi. Boleh pergi sebelum 7 pagi.
Kawasan Raudah itu jauh di dalam, kalau tak pasti tanya saja dengan pegawai yang bertugas.
Bukan senang nak masuk Raudah, beribu-ribu jemaah wanita telah sedia menunggu walaupun halangan ke Raudah masih belum dibuka.
Boleh terus menunggu di kawasan tersebut bersama Jemaah yang lain. Boleh baca Al Quran kat apps di handphone sementara menunggu giliran kita.
DrChef cadangkan berkumpul bersama Jemaah dari asia supaya kita faham arahan petugas. Lagipun orang asia ini tak sekasar orang dari negara lain yang akan berebut untuk ke Raudah. Ada kalanya DrChef berkumpul juga bersama Jemaah dari negara lain jika tak jumpa Jemaah dari asia. for 1 last update 2020/06/02

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Ziarah di Madinah :
Day 3
Selepas balik dari Raudah, DrChef saja-saja cuba menaiki bus yang di kawasan menara jam.
Kebetulan ada bas yang membawa Jemaah ke Jabal Uhud, hanya bayaran SAR5 seorang pergi dan  balik.
Kalau nak menziarah di situ ,elok siap berwuduk, sampai sana for 1 last update 2020/06/02 boleh solat sunat di masjid sekitar Jabal Uhud.Kalau nak menziarah di situ ,elok siap berwuduk, sampai sana boleh solat sunat di masjid sekitar Jabal Uhud.

Day 4
Hari ini, kami cuba mengikut jemaah tempatan dan India menziarah mengguna van. Biasa kalau  ikut Jemaah tempatan lebih murah.
better siap2 berwuduk jadi senang nak solat sunat di masjid.
Tambang van seorang adalah SAR10  pergi dan balik.

Stesyen van itu terletak di belakang Saza Hotel
Di setiap perhentian, van akan berhenti selama  10 minit, sempat untuk kita solat sunat dan melihat kawasan sekitar sekejap.
Satu van boleh  muat 14 orang penumpangSatu van boleh  muat 14 orang penumpang
Dalam van bersama kami hari itu , ada jemaah dari India dan Pakistan, ada juga dari Burma.

Pakej lawatan dengan van ini , melawat 3 tempat :
jabal  uhud
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for masjid kiblatin
masjid kubah

Shopping the 1 last update 2020/06/02 di Madinah:Shopping di Madinah:
DrChef nasihatkan kalau nak beli ole-ole untuk bawa balik , baik beli di Madinah.
Kurma dan kekacangan boleh beli di Kawasan pasar yang terletak 800m di hadapan hotel, kena jalan jauh sedikitlah tapi berbalaoi, kurma Ajwa hanya SAR35 satu kg . Kalau beli di kedai SAR70.
Kurma yang biasa hanya SAR5 , kalau beli kat kedai biasa SAR20.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Kalau dah berada di Madinah rasa for 1 last update 2020/06/02 tak sah kalau tak beli jubah.Kalau dah berada di Madinah rasa tak sah kalau tak beli jubah.

Kalau nak beli jubah yang berkualiti, kainnya tak panas walaupun di bawah matahari terik, DrChef dapat harga RM65. Di Malaysia DrChef pernah beli, harga dalam RM150. Bagusnya jubah ini , kita tak terasa panas walaupun bawah mentari terik.

Kat Madinah dan Mekah kalua shopping  kena pandai bab tawar- menawar kalau tak tawar  memang beli dengan harga lebih mahal.

Kadai jubah yang DrChef beli behadapan dengan hotel Plaza Annsar, lot corner.
Dari pintu 21, jalan for 1 last update 2020/06/02 terus hingga jumpa Hotel Plaza Annsar.Dari pintu 21, jalan terus hingga jumpa Hotel Plaza Annsar.

Day 5:
Hari ini adalah hari terakhir kami di Madinah, jam 2:30 petang kami akan menaiki bas SAPTCO ke Mekah.
Sudah menjadi rutin di Madinah jam 3:30 am bergerak ke masjid nabawi untuk solat sunat dan wajib. Biasa akan berada di masjid nabawi sehingga jam 6:30 .
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Kemudian akan bergerak ke pintu 25 untuk memasuki kawasan Raudah. Sejak pagi pertama sehingga pagi ini, Alhamdulillah tak miss untuk solat di raudah.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Tapi pagi ini kami terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Rasulullah SAW.

1 pm kami ke stesyen bus SAPTCO VIP yang terletak di Hotel Crown Plaza mengguna Careem dengan SAR12 utk ke mekah,
Tiket bas dibeli secara online dengan search SAPTCO dengan harga  SAR64 seorang.
Perjalanan ke Mekah dengan menaiki bus ini sangat selesa dan yang for 1 last update 2020/06/02 best lagi  ada set makanan yang simple disediakan.(ada roti, jus dan air mineral) cukup sebagai pengalas perut.Perjalanan ke Mekah dengan menaiki bus ini sangat selesa dan yang best lagi  ada set makanan yang simple disediakan.(ada roti, jus dan air mineral) cukup sebagai pengalas perut.
Perjalanan ke Mekah mengambil masa selama 5 jam.

Yang mahalnya dalam  bus ada serve kopi. Terasa macam  VIP hehe.

Tak sampai 30 minit berlepas dari Madinah bus  berhenti di Masjid Bil Ali utk niat ihram dan tawaf dan the 1 last update 2020/06/02     menjalankan solat sunat ihram dua rakaat.
Di sini bus berhenti selama 20 minit. Pemandu bus awal-awal dan bagi amaran jemaah yang lambat akan ditinggal, jadi kenalah cepatlah.
Dalam bus kebanyakan jemaat adalah dari negara lain dan Arab saudi sendiri. Tak ada Jemaah yang berasal dari sebelah asia.

Selepas for 1 last update 2020/06/02 berniat ihram , kena jaga hukum ihram dan sentiasa melaung ‘ Labai kallah humalabaik, Labaikallah sari kalakalabaik...Selepas berniat ihram , kena jaga hukum ihram dan sentiasa melaung ‘ Labai kallah humalabaik, Labaikallah sari kalakalabaik...
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Banyakkan berdoa semoga urusan ibadaah diberkati, sihat sepanjang mengerja umrah dan ibadah kita berkualiti.
Perasaan DrChef berdebar dan penuh kesyukuran dijemput Allah untuk ke rumahNya, untuk melihat sendiri Kaabah yang sebelum ini DrChef hanya tau solat menghadap Kaabah dan tidak lama lagi DrChef akan melihat sendiri Kaabah.

Sepanjang perjalanan ke Mekah , pemandangan hanya gurun pasir yang kering-kontang , sekali sekala ada perkampungan penduduk tempatan.

Angin di bumi madinah dan mekah sangat kencang dan sekali sekala kelihatan rebut pasir.

Pada jam 6:30, DrChef sampai di Mekah . Dari stesen bus SAPTCO, kami  menaiki teksi ke hotel kami dan dikenakan Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for  SAR25.

Sampai saja di hotel, terus check in. Nama  hotel yang kami dah tempah ialah Nawazi Ajyad . Hotel ini for 1 last update 2020/06/02 terletak di lereng bukit tetapi masih dekat  Masjidil Haram ,jarak lebih kurang 100m.Sampai saja di hotel, terus check in. Nama  hotel yang kami dah tempah ialah Nawazi Ajyad . Hotel ini terletak di lereng bukit tetapi masih dekat  Masjidil Haram ,jarak lebih kurang 100m.
Masuk bilik, kita letakkan barang, bersihkan diri terus bergegas ke masjidil haram dalam masa 5 minit berjalan kaki.
Masa kami sampai, telah masuk waktu Isya, pintu ke masjidil haram telah ditutup, jadi solat isya di luar masjidil haram. Di luar masjidil haram pun penuh dengan ribuan jemaah.

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Selepas solat  isya, kami terus masuk ke masjidil haram melalui gate no 1 untuk m  mengerja tawaf .
Rasa sangat terharu apabila pertama kali melihat kaabah. Syukur Alhamdulillah kerana Allah menjemput DrChef ke rumahNya.

Selepas mengerja tawaf, kami terus ke kawasan Saie, ikut saja tanda safwa. Disana kami mengerja saie dan seterusnya tahalul.
Alhamdulillah selesai umrah pertama. Selesai umrah dah lebih jam 12 malam.

Day 6:
3:30 am DrChef ke  masjidil haram. Seperti di Madinah, di masjidil haram sudah ramai Jemaah mengambil tempat masing-masing.
Kali pertama solat di masjidil haram, DrChef menerima cabaran 2 kali diusir pengawai yang bertugas sebab tempat yang DrChef pilih adalah untuk Jemaah lelaki. DrChef berdoa semoga Allah bagi tempat yang lebih baik.\Alhamdulillah setelah diusir 2 kali, DrChef mendapat posisi yang mana DrChef dapat melihat Kaabah.
1st dpt tpt belakang tiang, setelah diusir Allah beri tempat terbaik.
Sepanjang di tanah suci hendaklah sentiasa bersangka baik dan berdoa banyak-banyak pada Allah.

Setelah Subuh, kami terus ke Tanaim. DrChef cadangkan ambil breakfast dulu baru pergi ke tanaim.
Untuk ke tanaim, kena naik bus, stesyen berdekatan hotel Daal tawhid Intercontinental /umm Al Qura Road.
tambang adalah SAR3 , pergi for 1 last update 2020/06/02 balik SAR6 for 1 last update 2020/06/02     seorang.tambang adalah SAR3 , pergi balik SAR6 for 1 last update 2020/06/02     seorang.

Di tanaim ,ada masjid . Di sana kita berniat ihram dan tawaf dan solat sunat ihram di masjid tersebut.
Dar tanaim, kita terus menaiki bus untuk ke masjidil haram. Sepanjang perjalanan kita banyakkan dengan berdoa dan melaung Labai kallah huma labai….
Sampai masjidil haram , terus masuk masjid. Dinasihat meminum air zam-zam dan berdoa pada Allah kita sentiasa diberi kekuatan dan kesihatan untuk kita menjalankan ibadah dengan baik dan berkualiti.
 Terus berjalan ke keaabah untk menjalankan tawaf sebanyak 7 pusingan. Tempat permulaan untuk berniat tawaf di kawasan hajar Aswad. Untuk memudahkan Jemaah, ada lampu warna hijau di bangunan masjid sebagai panduan permulaan pusingan untuk tawaf.
Setelah selesai tawaf, drChef terus memilih tempat yang paling mustajab untuk berdoa yang dikenali sebagi Iltizam, iaiitu kawasan antara hajar Aswad dan pintu kaabah.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Pada masa itu adalah waktu dhuha jadi boleh terus solat dhuha, solat taubat dan solat hajat.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Berdoalah sebanyak-banyaknya di situ. InsyaAllah akan dimakbulkan permintaan kita. Selain dari doa-doauntuk sendiri dan keluarga yang ditinggalkan, DrChef sentiasa berdoa agar perjalanan kami dimudahkan dan diberi kesihatan yang baik sepanjang berada di tanah suci.
Selepas tawaf, kami menuju ke Safwan untuk menunaikan saiee.  Kawasan untuk mengerjakan saieee sangat selesa, semua ada penghawa dingin, Setelah selesai 7 pusingan kami terus tahalul dengan memotong sedikit rambut. Setelah memotong rambut, selesailah ibadah umrah kita.kami selesai umrah dlm jam 9:30 pagi, alhamdulillah dipeemudahkan

Untuk lebih faham ibadah ini, dicadangkan mengikut kursus umrah.

Day 7 mekah
6:00 pagi mengerjakan umrah seperti biasa.
Masa yang sesuai untuk mengerjakan umrah adalah the 1 last update 2020/06/02 selepas subuh dan selepas      asar. Masa yang sesuai untuk mengerjakan umrah adalah selepas subuh dan selepas      asar.
Selepas subuh , sebab kita boleh terus solat Dhuha di Iltizam
Selepas Asar, kita boleh solat mahgrib dekat dengan kaabah dan solat Isya di           kawasan Safa dan marwah.

Itulah rutin ibadah di sana. Satu ibadah ihram itu 10,000 langkah. Sehari kalua buat2 ihram, langkah kita adalah 20,000 langkah.

12:00pm  ziarah 7 for 1 last update 02 Jun 2020 lokasi guna taxi rm150 . Cadangan dari Bell boy di hotel.12:00pm  ziarah 7 lokasi guna taxi rm150 . Cadangan dari Bell boy di hotel.
i. bukit garhrul
ii.pdg arafah
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for iii.tempat kutbah terakhir rasulullah
iv masjid nimrah, hanya dibuka semasa musim haji.
v naharul zubaidah: pertemuan for 1 last update 2020/06/02 3 kawasan; muzalifah, arafat & minav naharul zubaidah: pertemuan 3 kawasan; muzalifah, arafat & mina
vi train arafah , mina & muzalifah masih dalam pembinaan , perjalanan hanya the 1 last update 2020/06/02                     mengambil masa 2 min
v. mina
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for vi jabal nur & gua hirak- kita lihat dari bawah saja.
vii. masjidil jin
viii. al marat cemetery : saidina khadijah & sahabat

Day 8:
Hari ini kami menjalankan umrah sebanyak 3 kali iaitu sebelah pagi selepas subuh dan sekali lagi sebelah petang selepas Asar.
Kami berkesempatan solat magrib solat hadapan kaabah , manakala solat
isya solat di atas bukit marwah
Dan pergi semula ke Tanaim untuk ihram yang ketiga

Day 9 :
Hari ini kami kami pergi ke Jeddah.
Kami  naik careen SAR12 dari hotel ke stesyen bus SAPTCO dengan fee SAR16 seorang, pergi balik SAR32.
Yang murah di Jeddah, perfume , alomost 50% lebih murah dari harga perfume di airport.
 home appliance eletrrik pun ada banyak pilihan. Ada jenama yang tak pernah ada di Malaysia.

Day 10.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Hari ini, Alhamdulillah Berjaya mengerjakan  umrah sebanyak 2 kali hingga jam 11  malam .

Day 11:
Hari ini hari terakhir di Mekah, tengah fikir aktiviti hari ini. Nak buat umrah terakhir    dan tawaf wedaq.
 Kita mengambil keputusan pergi ke tanaim, balik dari tanaim, tukar plan, beli beg     dan makanan dan balik ke hotel untuk kemas barang sebab tular plan utk mengerja  tawaf wedaq selepas mengerja umrah terus ke Jeddah Airport dengan pakaian ihram
sangat rushing, selesai saie , terus solat zuhur  di kawasan saie

Kena sambung tawaf Weda selepas solat Zohor, sangat rushing sebab tiket bus SAPTCO telah dibeli jam 2:30 pm, masa ini selepas zuhur 12:45, memang rushing.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Kita selesai  tawaf wedaq dalam masa 45 minit , Selesai tawaf wedaq jam 1:40 tengahari.  Kena pergi ke As Safwa Tower, lokasi basement untuk tukarkan duit sebab SAR tidak mencukupi.

Syukur Alhamdulillah kita dah selesai tawaf weda , ada kala semasa tawaf sangat    hamper dengan hajar Aswad dan dah hampir sangat dengan Kaabah.

Selesai tawaf wedaq kami segera  balik ke hotel sudah jam 2:05 dan tunggu
Careeam dari hotel ke Stesen SAPTCO SAR15, terpaksa batalkan perjalanan sebab dah jam 2:20 memang tak sempat untuk ke stesyen bus SAPTCO.

Tiket bus saptco hangus. Next time jangan beli tiket bus dulu, boleh beli kat stesyen or boleh naik teksi ke Airport Jeddah

Jadual bus SAPTCO Ke Airport Jeddah
8 pagi
10 pagi
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for 2:30 ptg
7 malam

so kena pastikan jam penerbangan bersesuian dengan jadual bus ini.
Last kita ambil keputusan naik teksi dengan SAR150 , harga asal antara                   SAR200-300.
Alhamdulillah telah sampai di Aiport Jeddah, Nak tukar baju ihram.

Keadaan airport Jeddah yang sempit dan sesak sangat mencabar , nasib baik kita   mengguna porter service dengan bayaran SAR20, dia tolong Q dan belikan air zam-zam.

Air zam-zam kena beli di airport Jeddah dengan harga SAR9 senayak 5 liter.
Setiap Jemaah hanya dibenar bawa satu botol tapi bolehlah bertanya pada pegawai di Airport minta izin beli 2 botol. Kalau ada rezeki boleh bawa balik 2 botol , Tulis nama besar-besar kat kotak Air zam-zam tu sebab semua Jemaah bawah air yang sama, susah nak pilih bila sampai kat KLIA nanti. Kalau boleh bawa marker besar guna     warna yang jarang orang guna. Kalau DrChef off course akan guna warna oren.

Pengalaman tak dapat lupa apabila melalui pemeriksaan security, wanita diasing      dari lelaki dan cara pemeriksaan sangat tegas.
Pastikan talifon dan semua peralatan eletronik dimasuk dalam beg dan scan.

Setelah selesai pemeriksaan security, kita menuju ke ruangan menunggu sehingga masa penerbangan sampai.

Kami mengguna Saudi Air dan perjalanan ke dari Jeddah ke KLIA  adalah selama for 1 last update 2020/06/02         6 jam.
Alhamdulillah trip umrah DIY telah selamat dijalankan dengan lancar. Baru je jejak    kaki ke KL dah rasa rindu dengan Kaabah.

InsyaAllah akan ke sana lagi.


Gambar-gambar kenangan di Madinah dan Mekah :

 Kawasan di luar masjidil haram




masjidil haram dari luar



ambil kesempatan, ambil gambar dengan logo DrChef



Menara ja, di masjidil haram



Pemandangan biasa di luar masjidil haram selepas solat isya, tidak pernah sunyi dengan manusia



suasana di lapangan terbang Jeddah, sentiasa penuh dengan penumpang.
Posted by asma: Posted by asma: Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for at 10:02 PM
Labels: jalan-jalan
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for

Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for 1 comment:

  1. Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for Alhamdulillah. Semoga nendapat umrah yang the 1 last update 2020/06/02 mabrur. Agaknya berapa semua Asma belanjakan utk pergi Umrah ini?Alhamdulillah. Semoga nendapat umrah yang mabrur. Agaknya berapa semua Asma belanjakan utk pergi Umrah ini?

    ReplyDeleteReplyDelete

Subscribe to: Post Comments (Atom)
Watermark theme. Powered by Blogger.
Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belthow to Do It Yourself Fireplace Mantel Plans DIY 72x2 Belt for